Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ο εκβαρβαρισμός της πολιτικής των ΗΠΑ μέσω Άγκυρας

Ο Ερρίκος Μόργκενταου, πρέσβης των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη το 1915, υπήρξε ζωντανός μάρτυρας της τουρκικής βαρβρότητας εναντίον των Αρμενίων. Τη μαρτυρία του παρέδωσε στην ανθρωπότητα με το βιβλίο του "Τα μυστικά του Βοσπόρου". Η κ. Κλίντον θα πρέπει να το διαβάσει, πριν αποφασίσει να εκβαρβαρίσει εκ νέου τις ΗΠΑ.

Η Κλίντον τάσσεται κατά της υπερψήφισης της «γενοκτονίας» των Αρμενίων
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χ. Κλίντον δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα «εργαστεί σκληρά» για να αποτρέψει την υπερψήφιση της απόφασης που χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων από το Κογκρέσο.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα εργαστεί «πολύ σκληρά» προκειμένου να αποτρέψει την ψήφιση νομοσχεδίου το οποίο χαρακτηρίζει τη σφαγή των Αρμενίων «γενοκτονία», δήλωσε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον αναφερόμενη στο κείμενο που επεξεργάζεται το Κογκρέσο από τη Γουατεμάλα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη χθες Παρασκευή.
Η Κλίντον δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα επιδιώξει την αποτροπή της διεξαγωγής ψηφοφορίας επί του κειμένου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Λίγο νωρίτερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γουατεμάλας Άλβαρο Κολόμ, στον τελευταίο σταθμό της Λατινοαμερικανικής περιοδείας της που συμπεριέλαβε επισκέψεις σε Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία και Κόστα Ρίκα.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο που κάνει λόγο περί «γενοκτονίας» όσον αφορά στη μαζική σφαγή Αρμενίων στην διάρκεια του Α' ΠΠ.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι θα πρέπει να αποφασίσει εάν η μη δεσμευτική απόφαση θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία. Η Άγκυρα προειδοποίησε ότι εάν το κείμενο υπερψηφιστεί αυτό θα έβλαπτε σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες-μέλη του NATO.
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αντιταχθεί στην υπερψήφιση του κειμένου, με το επιχείρημα ότι μπορεί να τορπιλίσει τις προσπάθειες «συμφιλίωσης» Τουρκίας-Αρμενίας, τις οποίες στηρίζει η Ουάσινγκτον. Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη για να τον καθησυχάσει.
Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Ναμίκ Ταν ανεκλήθη στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις μετά την έγκριση του κειμένου από την Επιτροπή σε μια οριακή ψηφοφορία (23-22).
Οι Αρμένιοι θεωρούν ότι η συστηματική οργανωμένη σφαγή 1,5 εκατ. ανθρώπων από τους Οθωμανούς στην διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οφείλει να χαρακτηριστεί γενοκτονία. Η Άγκυρα διαψεύδει ότι επρόκειτο για γενοκτονία, υποστηρίζοντας πως ο αριθμός των Αρμενίων που χάθηκαν στη σφαγή ήταν πολύ μικρότερος και ότι δεν ήταν οργανωμένη αλλά αποτέλεσμα ταραχών που έπληξαν και άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες την εποχή εκείνη.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει ένταση και στις σχέσεις της Τουρκίας με Ευρωπαϊκές χώρες--ειδικά τη Γαλλία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου