Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Προκλητική αφίσα για Θράκη- Μακεδονία στη Φιλιππούπολη


Την Θράκη τη Μακεδονία και εδάφη των Σκοπίων, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Αλβανίας και της Τουρκίας προσαρτημένα στη μαμά Βουλγαρία, δείχνουν 10 χάρτες που αναρτήθηκαν προχθές σε σταυροδρόμια της Φιλιππούπολης στην γειτονική Βουλγαρία.
Πρόκειται για απόφαση του Δημάρχου της Βουλγάρικης πόλης Σλάφτσο Ατανάσοφ, ο οποίος ανήκει στην Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση, το ακραίο εθνικιστικό κόμμα που αυτή τη στιγμή είναι κυβερνών στα Σκόπια. Είναι οι γνωστοί κομιτατζήδες. Το κόμμα αυτό στην Βουλγαρία έχει ποσοστό μόλις 2% αλλά ο συγκεκριμένος αυτοδιοικητικός κατέβηκε ως ανεξάρτητος και έτσι εξελέγη.
Ο χάρτης αυτός αναρτήθηκε ως μεγάλη αφίσα 5Χ3 στους δρόμους της βουλγαρικής πόλης την 3 η Μαρτίου 2010, ημέρα εθνικής επετείου της Βουλγαρίας, η γνωστή ως «Συμφωνία του Αγίου Στεφάνου». Πρόκειται για έναν χάρτη του 1878 της λεγόμενης «Μεγάλης Βουλγαρίας» την οποία πιθανότατα θέλουν να αναβιώσουν οι βόρειοι γείτονες μας.
Ο Έλληνας Πρόξενος κος Νίκος Πιπερίγκος παρέστη στις θρησκευτικές εκδηλώσεις αλλά απουσίασε από τις ομιλίες. Μάλιστα έκανε διάβημα και ζήτησε να δει τον Δήμαρχο της Φιλιππούπολης ο οποίος δεν τον δέχτηκε και προτίμησε να πάει διακοπές… Παρόλα αυτά ο κ. Πιπερίγκος είδε τον Περιφερειάρχη της περιοχής Ιβάν Τότεφ, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την στάση του Δημάρχου σύμφωνα με το πρωτόκολλο επικοινωνίας με διπλωμάτες.
Ο κ. Πιπερίγκος έθεσε μάλιστα το ερώτημα: «Πώς θα αισθανθεί ο Έλληνας επισκέπτης όταν δει τις πόλεις του να είναι προσαρτημένες στην Βουλγαρία;» προσθέτοντας με νόημα ότι τέτοιες λογικές δεν ταιριάζουν στην Ευρώπη του 21 ου αιώνα.
Δημοσιεύματα Βουλγαρίας
Mε τίτλο: «Η Φιλιππούπολη αψήφησε τον Έλληνα Πρόξενο», η εφημερίδα Τelegraf γράφει: «ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Φιλιππούπολης Ilko Iliev, δήλωσε με πείσμα ότι δεν θα αποσύρουμε τις αφίσες για την 3 η Μαρτίου, ανεξάρτητα αν αρέσει ή όχι αυτό στον Έλληνα Πρόξενο. Αυτή είναι η δική μας ιστορία».
Ο Αντιδήμαρχος Petko Atanasov παραδέχθηκε ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά, αλλά τα περασμένα χρόνια κυκλοφορούσαν πάνω από 20.000 ευχητήριες κάρτες με τον ίδιο χάρτη της Βουλγαρίας του Αγίου Στεφάνου!!!
Σύμφωνα με τον κ. Ν. Πιπερίγκο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι οι καλύτερες δυνατές, παραθέτοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη διάνοιξη την διάβασης Ζλατογκράντ- Θέρμες. Μάλιστα το σκάνδαλο ξέσπασε τη στιγμή που η Φιλιππούπολη θέλει να καθιερώσει τακτική αεροπορική γραμμή μέχρι την Αθήνα.
Στην εφημερίδα «ΤΡΟΥΝΤ» οι συνάδελφοι βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Γράφουν συγκεκριμένα: «Οι «βοεβόδες» δεν ανησύχησαν για το γεγονός ότι οι γείτονες ενδέχεται να θέσουν υπό αμφιβολία τα εγκαίνια της αεροπορικής γραμμής Φιλιππούπολη- Αθήνα.
Έβαλαν, μάλιστα, επιπρόσθετο λάδι στη φωτιά κυκλοφορώντας έντονη δήλωση, στην οποία συνέστησαν στον Πρόξενο να «απευθυνθεί στην Εθνοσυνέλευση με πρόταση να καταργηθεί η 3 η Μαρτίου ως εθνική εορτή, διότι κινδυνεύει κάθε χρόνο να αισθάνεται θιγμένος από το γεγονός ότι η Βούλγαροι τιμούν το σύμβολο της έστω και εφήμερης βουλγαρικής εθνικής ένωσης».
Σε κύριο άρθρο της εφημερίδας Τέλεγκραφ τονίζεται, μεταξύ άλλων: «ζούμε πλέον σε έναν διαφορετικό σύγχρονο κόσμο, στον οποίο οι εδαφικές αξιώσεις έχουν ξεχαστεί πλέον. Και καλύτερα. Στην ιστορία της η Βουλγαρία πάντα την παθαίνει από την εδαφική λαιμαργία της, πρώτα στους Βαλκανικούς πολέμους, στη συνέχεια και στους Παγκόσμιους πολέμους.
Πώς θα αισθανθεί η ίδια η Βουλγαρία αν δούμε, το 2010, να γιορτάζει η Τουρκία την εθνική της εορτή με χάρτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπου η Βουλγαρία είναι μόνο μία επαρχία;»



http://xanthi-news.blogspot.com/2010/03/blog-post_2740.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου